OVO JE SUPRUGA ŠPANSKOG APOLONA: Žene poludele za PEDROM, a ona... zbog njenog SKANDALA mu se sve RUŠI... (FOTO)
Pedro Sančez, Foto: EPA/Chema Moya

pogledajte kako izgleda

OVO JE SUPRUGA ŠPANSKOG APOLONA: Žene poludele za PEDROM, a ona... zbog njenog SKANDALA mu se sve RUŠI... (FOTO)

Upoznali su se 2003. na zabavi koju je priredio Sančezov prijatelj u jednoj vili u Madridu

Objavljeno: 11:31h

Sud u Madridu objavio je u sredu da je otvorio preliminarnu istragu protiv Begone Gomez, supruge španskog premijera Pedra Sančeza zbog sumnje za "vršenje uticaja i korupciju", nakon žalbe jedne antikorupcijske organizacije koja je povezana sa krajnjom desnicom.

Navodi se da je istraga, koja je "podložna nalogu o poverljivosti", pokrenuta 16. aprila nakon žalbe koju je podneo "Manos Limpias" (Čiste ruke).

Čim se saznalo da je protiv njegove supruge pokrenuta preliminarna istraga, Pedro Sančez je u pismu objavljenom na platformi X saopštio da razmatra mogućnost da podnese ostavku.

"Moram da zastanem i razmislim kako bih odlučio da li da nastavim kao šef vlade ili da se odreknem ove časti", napisao je Sančez, koji negira optužbe protiv svoje supruge Begone Gomez.

Španski premijer namerava da svoju odluku saopšti u ponedeljak i do tada će obustaviti svoje aktivnosti.

Prema onlajn novinskom sajtu El Confidencial, koji je obelodanio te informacije, preliminarna istraga se odnosi na odnose Gomez sa privatnim kompanijama koje su dobijale državnu pomoć tokom krize kovid-19 ili su potpisale ugovore sa državom dok je njen suprug bio na čelu vlade.

Tužba protiv Sančezove supruge, navodna krivična dela korporativne korupcije i trgovine uticajem, sastoji se od sedam stranica koje uključuju osam isečaka iz štampe. Osam naslova od kojih je najmanje za jedan potvrđeno da je lažan, a od medija koji su ga objavili zatraženo je da ga isprave.

Zato sudija, koji tužbu nije saopštio ni supruzi predsednika Vlade ni Tužilaštvu, želi da čuje svedočenja direktora medija koji su ih objavili i koji mogu da se pozovu na novinarsku poverljivost.

Pedro Sančez
Pedro Sančez foto: EPA-EFE/JAVIER LIZON

"Manos limpias"

Udruženje Manos limpias (Čiste ruke) ograničilo se na optuživanje Begone Gomez za njene odnose sa španskom turističkom grupom Globalia, koja je vlasnik avio-kompanije Air Europa, u vreme kada je ova druga bila u pregovorima sa vladom da obezbedi pomoć nakon velikog pada u vazdušnom saobraćaju izazvanom zdravstvenom krizom.

U to vreme, Begona Gomez je vodila IE Afrički centar, instituciju povezanu sa poslovnom školom Univerziteta IE u Madridu, poziciju koju je napustila 2022.

Prema El Confidencialu, IE Afrički centar je "potpisao ugovor o sponzorstvu sa Globalijom 2020", a Begona Gomez je učestvovala na "privatnom sastanku sa svojim izvršnim direktorom Havijerom Intaglkom dok je Globalia pregovarala o svom višemilionskom planu spasavanja sa vladom".

Ovaj plan je omogućio dodelu 475 miliona evra Air Europi u novembru 2020.

Manos limpias, osnovan 1995. godine, sebe opisuje kao sindikat, ali je u praksi to platforma koja se bavi pravnim slučajevima. Smatra se da je bliska krajnjoj desnici, uglavnom zbog njenog generalnog sekretara Migela Bernara, bivšeg funkcionera partije Frente Naconal koja se raspala 1993. godine.

Deluje kao javno tužilaštvo, što je posebnost španskog zakona koja dozvoljava fizičkim ili pravnim licima da učestvuju u određenim krivičnim predmetima, čak i kada nisu pretrpeli direktnu štetu od optuženih.

Pedro Sančez
Pedro Sančezfoto: EPA-EFE/JAVIER LIZON

Sančez: I dalje verujem u pravdu u svojoj zemlji

Na pitanje postavljeno u sredu u parlamentu, Pedro Sančez je rekao da ima poverenja u pravdu.

"Međutim, nakon vesti koje sam čuo danas, i dalje verujem u pravdu svoje zemlje", prokomentarisao je on.

Posle prvih medijskih otkrića o ovom slučaju, španska desnica je umnožila kritike na račun premijera.

Najava pokretanja istrage je "dovoljno važna da šef vlade da objašnjenja Špancima", rekla je novinarima Ester Muniot, član izvršnog odbora desničarske Narodne partije (PP).

Pedro Sančez
Pedro Sančezfoto: EPA-EFE/JAVIER LIZON

Ko je Begona Gomez?

Marija Begona Gomez Fernandez poreklom iz Bilbaa, provela je veći deo svog detinjstva u Valderasu, malom gradu južno od Leona u Kastilji, gde se njena porodica preselila kada je bila mlada. Diplomirala je marketing na ESIC-u u Madridu.

U svojoj profesionalnoj karijeri radila je za različite nevladine organizacije, kao što su Okfam, Intermon, Amnesti International i Anesvad. Pored toga, sve do neposredno pre inauguracije Pedra Sančeza za predsednika, bila je direktorka komercijalnog outsourcing konsaltinga za Inmark Group.

Ona je 2018. postala deo Biznis instituta. Konkretno, dobila je poziciju direktora Afričkog centra, poziciju koja joj je nekada donela mnogo kritika i koju je nedavno napustila kako bi dala još jedan podsticaj svojoj karijeri.

Sada će biti ko-direktor novog magistarskog studija na Univerzitetu Complutense u Madridu o konkurentskoj društvenoj transformaciji.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/MIGUEL ANGEL MOLINA

Sančez je od 2006. godine oženjen Begonom Gomez, specijalizovanom za marketing za nevladine organizacije. Upoznali su se 2003. na zabavi koju je priredio Sančezov prijatelj u jednoj vili u Madridu. Godine 2005. dobili su prvu ćerku Ainou. Venčali su se 2006. u madridskoj gradskoj kući, a nešto kasnije dobili su i drugu ćerku Karlotu.

Sančez (52) je premijer Španije od 2018. On je poslednju vladu formirao prošlog novembra uz saradnju separatističkih partija, što je razbesnelo desničarske stranke. Njegova 44-godišnja supruga se pritajila.

Bonus video:

03:34

EVROPA BI MOGLA DA UMRE! Šokantan govor francuskog predsednika Emanuela Makrona

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.